DENİZ LİMANLARI

Limanlar en istikrarlı ve en hızlı büyüyen lojistik tesisler olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Dünyanın en büyük limanlarını daha ayrıntılı olarak :

Sıralamada ilk sırada, aynı adı taşıyan Çin metropolünün yakınında bulunan Şanghay limanı yer alıyor. Dünya çapında 200 ülke ve bölgede 500 liman ile ticari bağlantılara sahiptir. Şanghay’ın toplam dış ticaret cirosunun neredeyse %99’u deniz yoluyla gerçekleştiriliyor.

İkinci sırada Singapur limanı yer alıyor. Kargo cirosu açısından 2005 yılına kadar ilk sırada yer aldı, ancak Şanghay limanı tarafından geçildi. Liman, 123 ülkede ve altı kıtada 600’den fazla limana bağlı.

Üçüncü pozisyon yine Çin limanı tarafından işgal edildi. Burası Shenzhen – dünyanın önde gelen tüketici elektroniği ve gadget üreticilerinin ihracat merkezi. Deniz taşımacılığının gelişmesi için umutları gören yetkililer, malların sınır denetimi prosedürünü basitleştirerek, onu serbest ticaret limanına yeniden yönlendirmeyi planlıyorlar. Çin’de tabi ki diktatörlük ve disiplin var ama iş para olunca oldukça liberaller.

Dördüncü sırada, anakara Çin’in en işlek limanı – Zhejiang eyaletindeki Ningbo limanı yer alıyor. 2012’den beri sadece Asya’nın değil, dünyanın en işlek limanı olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın kargo limanları sıralamasında da ilk sırada yer alıyor – 2015 yılında 88896 milyon ton kargo Ningbo üzerinden taşındı.

Güney Kore’nin Yong Adası’nda bulunan Busan limanı, Çin hegemonyasını biraz sulandırıyor. Liman anakaraya bir asma köprü ile bağlıdır.

Novorossiysk Ticari Deniz Limanı, kargo cirosu açısından Rus stevedore pazarında liderdir. 2011 yılında Rusya’daki toplam navlun cirosunun %21’ini oluşturdu. 2017 yılında limanda toplam 15.627 metre uzunluğunda 89 rıhtım bulunuyordu. NCSP grubu, Rusya’nın en büyük üç limanını içerir – Karadeniz’deki Novorossiysk limanı, Baltık Denizi’ndeki Primorsk limanı ve Kaliningrad bölgesindeki Baltiysk limanı.

Mersin Limanı: 21 tane rıhtımı bulunan Mersin limanında büyüklüğüne göre aynı anda 30’a yakın gemiye yükleme- boşaltma hizmeti verilmektedir. Yıllık ortalama 15 milyon ton yük taşıması yapılmaktadır.

Marmara Bölgesi sınırları içerisindeki Tekirdağ, hem bölgenin hem de ülkenin en gelişmiş şehirlerinden biridir. 2014 yılında Tekirdağ’da yapılan konteyner limanı ise Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olmuştur. 1200 kişiye istihdam sağlayan limanda doğal enerji kaynakları kullanılıyor. Güneş panellerinin aktif olarak kullanıldığı konteyner limanı, bölgedeki gemi trafiğini de büyük oranda azaltmıştır.

Türkiye’de toplam 27 konteyner limanı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, Bunların büyük çoğunluğu İstanbul ve İzmir gibi ticaret ağı geniş büyük kentlerde bulunuyor.

Mersin Limanı, Türkiye’nin en büyük ihracat limanlarından ilkini oluşturuyor. Karadeniz’de bulunan limanlar ise özellikle Asya ülkeleri ile yapılan ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Samsun, İzmir ve Aliağa limanları da uluslararası ticarette kullanılan diğer limanlardır.

TOP